Anni Honkajuuri

Kaikki kyyneleeni

2020 

Kansallismuseon puisto

Kuvat: Tuomas Järvelä

On ilon kyyneleitä: surun, kivun ja kirvelyn kyyneleitä. On riemun, onnen ja ilahduksen kyyneleitä. Kyyneleet kertovat, ne tuntuvat, ne näkyvät.

Yk:n kestävän kehityksen tavoitteissa halutaan edistää terveyttä ja hyvinvointia ihan kaikille. Mielestäni kaikenlaiset tunteet (kunhan ne eivät vahingoita muita) ovat sallittuja. Siksi myös kyynel on tärkeä muistutus niin surun mutta myös onnen näyttämisestä. Kyyneleet kulkevat läpi ihmisen elämän, oli se eletty elämä millainen tahansa. Erityisesti kyyneleet kertovat terveydestä ja hyvinvoinnista tai niiden puutteista. Liiaksi kärsineellä ei ole enää kyyneliä vuodatettaviksi. Voisiko meillä olla maailma jossa ei ole kärsimystä?

Kyynel on muodoltaa myös pisara. Yk:n kestävän kehityksen tavoitteissa halutaan varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille. Pisarassa kulkee terveys mutta myös virukset ja bakteerit. 

Maailman jätevesistä 80% prosenttia lasketaan edelleen puhdistamattomina jokiin, järviin ja meriin. Pisarakin puhdasta juomavettä on elinehto meille kaikille.

Kyyneleet voidaan ymmärtää myös äitimaan itkuna maailman tilasta. Toisaalta ne voivat näyttäytyä elämän värikimarana, muistuttaen veden ikiaikaisesta kiertokulusta. Pisarasta alkaa kokonainen elämä. Ilman pisaroita emme olisi täällä.

Teoskokonaisuus koostuu noin kahdestakymmenestä kyyneleestä. Kyyneleet ovat kolmiulotteisia veistoksia ja materiaaliltaan keramiikkaa, muodoltaan kyyneleitä tai pisaroita.

Teoksiin saa ja pitääkin koskea, jotta tuntee kyyneleen pinnan, lasitteen liukkauden ja toisaalla rouhean pinnan. Kyyneleet reagoivat säähän. 

Materiaali: lasitettu keramiikka


Teos on myytävänä: 0407072609

www.annihonkajuuri.fi