Koe Agenda 2030 taiteen kautta!

Taide tarjoaa "ympäristön" kriittisen ja luovan ajattelun edistämiseen. Se tarjoaa kollektiivisen huomion kohteen - jotain konkreettista, jota voi tarkkailla ja kokea, tarjoten ajatuksia ja tunteita ja samalla luoden samanaikaisia ja erottuvia merkityksiä. 

Kuinka ymmärrämme mitä näemme katsellessamme ja kokiessamme teosta? Vaikuttaako paikka, tila, teoksen tekijä tai nimi vai vihjeet ja tietosi teoksesta ja sen alkuperästä? Mitä merkityksen rakentaminen teoksesta voi avata sinulle?

Mitä teoksessa on?
Mitä näet tai kuulet, mitä aistit, mikä saa sinut tuntemaan tai ajattelemaan näin?
Mitä muuta löydät teoksesta?

Kysymyssarja on mukailtu VTS, Visual Thinking Strategies kysymyksistä. Tehtäviä hyödynnettäessä pyydän mainitsemaan lähteen (Marika Tomu Kaipainen, Värileikki Tintura, Agenda - Art 2030 teossarja). Teosten oikeudet ja kuvien oikeudet on tekijöillä. Käytettäessä aina mainittava. 

Tutustu Agenda - Art 2030 teossarjaan kokemuksellisesti tehtävien kautta!

Teos: Roskaväkeä
Taiteilija: Aki Koskinen                                                                                                                             Paikka: Finlandia-talon puisto, Kansallismuseon puisto, Talvipuutarhan puisto ja Villa Kiven puisto.   Kuvat:  Hedda Wikström ja Aki Koskinen

Tehtävä:

Mitä Agenda 2030 tavoitteista teos kuvaa? Miksi? Roskaväkeä ihmisillä on asiaa. Katso teoksen ihmisiä rauhassa. Mitä voit päätellä ihmisen tunnetilasta ilmeen perusteella? Mitä tunnetilasta välittyy? Onko tunnetila itsellesi tuttu? Jos läheisesi tai ystäväsi näyttäisi tuolta, mitä ajattelisit? Katso teoksen yhtä ihmistä, eläydy hänen nahkoihin. Mitä hän haluaa sinulle sanoa? Voit kirjoittaa hänen kertomat ajatukset minä-muodossa.

Matki teoksen ihmisten ilmeitä. Ota itsestäsi kuva tai voit pyytää toisen ottamaan sinusta kuvan. Muokkaa kuvaa maalausmaisemmaksi. Voit kokeilla puhelimesi kameran sisältämiä kuvasuodattimia. Lisätä eloisuutta, valotusta, kylläisyyttä, valokohtia, lämpöä, sävyä ja muita ominaisuuksia. Voit antaa kuvallesi erilaisia väriefektejä tai kokeile klassisia mustavalkoisia tehosteita.

Johanna Virtanen: Muisto. Sekatekniikka, materiaalit: löytöesine, muovijäte, muovihelmet jne. 

Teos: Teoskokonaisuus Viimeinen pisara, Pieni ja hento ote, Frutti di mare, Muisto, Money Talks, Mandala tai Pahan päivän varalle
Taiteilija: Johanna Virtanen

Paikka: Finlandia-talo, Aalto Lounge

Kuvat: Johanna Virtanen

Valitse yksi teoskokonaisuuden teos.

Tehtävä:

Mitä sinulle kertoo valitsemasi teoksen nimi?
Mitä sinulle kertoo teoksen värit, materiaalit ja sommittelu?
Mitä muuta teos sinulle kertoo?
Mitä Agenda 2030 tavoitteita teos kuvaa, mitä teos kertoo noista tavoitteista?
Teos on Agenda 2030 tavoitteen posteri, mikä on teoksen iskulause, slogan?

Voit ota teoksesta kuva ja muokkaa kuvaan iskulauseen puhelimesi kameran sovelluksella. Jaa kuva sosiaalisessa mediassa #AgendaArt2030 #AgendaArt2030slogan #AgendaArt2030viimeinenpisara

Agenda 2030 tavoitteen numerolla esim. #AgendaArt2030sdg5 voit julkaista kuvan somessa

Teossarjan kuvat täydentyvät sivulle 15.10.

Johanna Virtanen: Mandala. Sekatekniikka, kirjonta. Materiaalit: elektroniikan komponentit, seteliraha, helmet.

Johanna Virtanen: Frutti di mare. Sekatekniikka. Materiaalit: muovipakkaukset, juomapullot, muovihelmet jne.

Johanna Virtanen: Money Talks. Sekatekniikka, kirjonta. Materiaalit: setelirahat, lanka, helmet.

Johanna Virtanen: Pieni ja hento ote. Sekatekniikka. Materiaalit: matmuovijäte, muovihelmet, löytöesine, metallilanka. 

Johanna Virtanen: Pahan päivän varalle. Sekatekniikka. Materiaalit: setelirahat, elektroniikan komponentit. 

Teos: Kaikki kyyneleeni
Taiteilija: Anni Honkajuuri

Paikka: Kansallismuseon puisto

Kuvat: Tuomas Järvelä

Miksi itkemme? Tunteisiin liittyvä itkeminen ja kyyneleet ovat yksi ihmiskehon ihmeellisimmistä arvoituksista. Kyyneliä aiheuttavien tunteiden ja kokemusten kirjo on laaja - myötätunnosta ja hämmästyksestä suuttumukseen ja ilosta suruun. Kyynelet ovat viesti tunteistamme, jonka muut voivat nähdä.

Tehtävä:

Mitä sinulle kertoo teoksen nimi?
Mitä sinulle kertoo teoksen värit, materiaalit ja sommittelu? Kosketa teosta.
Mitä muuta teos sinulle kertoo?
Mitä Agenda 2030 tavoitteita teos kuvaa, mitä teos kertoo tavoitteista?

Millainen teos tulisi sinun teoksesta Kaikki kyyneleeni? Kuvaile teosta. Voit tehdä teoksen esinekollaasilla (eli aiheeseen liittyviä esineitä ryhmään järjestelemällä ja sommittelemalla) ja ottaa esinekollaasistasi kuvan ja julkaista sen somessa #AgendaArt2030 #AgendaArt2030kaikkikyyneleeni

Teos: Planeetta on tulessa - olemmeko unessa? 

Taiteilija: Taideryhmä Riskilä

Paikka: Kansallismuseon puisto 19.-25.10. sekä Eduskuntatalon portaat 23.10. klo 10-13.

Kuvat: Satu Söderholm ja Olavi Fellman

Mitä sinulle kertoo teoksen nimi? 

Mitä sinulle kertoo teoksen kuvissa näkyvät tekstit? 
Mitä muuta teos sinulle kertoo?

Ota perjantaina 23.10. osaa Greta Thunbergin inspiroimaan, laajaan ja kansainväliseen FridaysForFuture -liikkeeseen, jos et pääse paikalle Eduskuntatalon portaille tee posteri tai kyltti, ota siitä kuva ja julkaise se sosiaalisessa mediassa. Liitä kuvaasi #FridaysForFuture #ClimateStrike #Ilmastolakko #FaceTheClimateEmergency

Voit tehdä kyltin liittyen Agenda 2030 tavoitteeseen. Tässä Agenda 2030 17 tavoitetta.

Lisätietoja: fridaysforfuture.org "Kokoonnumme joka perjantai Eduskuntatalon portailla Helsingissä ja useissa muissa kaupungeissa vaatimaan välittömästi ilmastotekoja päättäjiltä. Jokainen on lämpimästi tervetullut mukaan! Piipahda milloin vain sinulle sopii: viideksi minuutiksi moikkaamaan, kolmeksi tunniksi tai mitä vain siltä väliltä. Vai ehkä voit liittyä lounastauollasi. Kutsu ystäväsi mukaan ja tule tutustumaan uusiin kavereihin!" 

Teos: There is a plan b

Taiteilija: Katja Tukiainen

Paikka: Finlandia-talo, Galleria Veranda.

Kuva: Katja Tukiainen
There is a plan b, 2019. 
Öljymaalaus 100 x 100 cm. 

Millainen tulevaisuus meitä odottaa? 

Katso Katja Tukiaisen teosta There is a plan b. Mitä teoksen nimi kertoo? Mitä sinulle kertoo teoksen värit, materiaalit ja sommittelu? Mitä muuta teos sinulle kertoo? Mitä Agenda 2030 tavoitteita teos kuvaa, mitä teos kertoo tavoitteista? 

Kuvittele a plan b.

Koko maailma toimii kiertotalouden ja Zero Waste mallin mukaisesti. Yritykset ovat muuttaneet tuotantoaan uuden tekemisestä kiertotalouden peruspilareiden (kierrätys, uuden valmistaminen vanhasta, uudelleen käyttäminen, korjaaminen ja jakaminen) mukaiseksi, kaatopaikat ovat turhia, roskaa ja jätettä ei tule. Monen työ on korjaamisessa ja tuunaamisessa.  Me kaikki osallistumme kiertotaloustalkoisiin

Työ- ja opiskelutuntien vähentäminen saa meidät voimaan paremmin. Olemme luovempia ja rennompia. Vapaa-aika painottuu oman ruuan tuotantoon (yhteispellot ja -kasvimaat), vapaaehtoistyöhön ja yhteisen hyvän eteen tekemiseen. Emme ole kiireisiä tai liian stressaantuneita. Isovanhemmat asuvat luonamme, kotitöitä tehdään yhdessä. Naapuruston arvo ja apu on korvaamatonta. 

Kaikki päätökset tehdään ympäristö edellä. 

Yhteiskäyttöautot kulkevat kitkan voimalla ja rataverkko on kattava. Helsingissä kuljetaan myös purjeveneellä, kanooteilla, polkupyörällä ja kävely on edelleen yksi suosituimmista tavoista liikkua. Matkaan varataan muutaman tunnin sijaan jopa muutamia päiviä. Ostoskeskuksia on muutettu kasvihuoneiksi, toimistoja asunnoiksi. Koulut ja päiväkodit toimivat iltaisin ja öisin asuntoina. Pintamuoti on saanut uuden merkityksen, kun käytettyjä vaatteita pinnoitetaan uudelleen käyttöön ja kestävämmiksi. 

Kestävyyskriisin kohtaaminen ja siihen tarttuminen on opettanut ihmiset "puhaltamaan yhteen hiileen", siihen viimeiseen hiileen. Tällainen "Yhteen hiileen" taideteos on jokaisessa maassa yhteistyön ja hiilineutraaliuden saavuttamisen kunniaksi.  

Vai viitoittaako Tellervo Kalleisen & Oliver Kochta-Kalleisen Archipelago Science Fiction videoteos mahdollista tulevaisuuttamme?  Voit katsoa teoksen tästä Archipelago Science Fiction ja  Oodissa, 2 krs OP2, 20.-25.10. klo 18-19.30. 

Katso Tellervon ja Oliverin teos. Mitä teoksen nimi kertoo?  Mitä Agenda 2030 tavoitteita teos kuvaa, mitä teos kertoo tavoitteista?

Millaisen vaihtoehtoisen tulevaisuuden sinä kuvittelet? Ei ole välttämätöntä kuvitella uusiksi koko  maailmaa kerralla, pienikin osa riittää. Mitä kuviteltu tulevaisuus voi tuoda sinulle henkilökohtaisesti, suhteessa kouluun, kotiin, perustarpeisiin (vesi, ruoka, suoja, hoiva ja hoito, koulutus ja työ) tai miltä näyttää kuviteltu tulevaisuus lemmikkisi, asuinalueesi, puiston oravan tai Saana tunturin "silmin"? Näkökulma vaikuttaa tulevaisuuden kuvitteluun paljon.

Unohda tässä hetkessä olevat rajoitteet ja mahdottomuudet. Mieti mikä kaikki voisi olla mahdollista? Kirjoita ylös. Unohda rajoitteet hetkeksi ja ota sukellus utopiaan! Minkälaiset tulevaisuudet olisivat mahdollisia tai toivottavia? Minkälainen olisi sinun utopiasi?

Haaveellista suunnitelmaa, kaukaista ihanneyhteiskuntaa kutsutaan utopiaksi. Utopia on jotain mitä ei ole olemassa. Dystopia on taas utopian vastakohta, jokin "huono paikka - kauhukuva". Dystopiaa ei toivota tulevan todeksi. Meille tarjotaan usein elokuvien, kirjojen ja ihan päivän uutisten muodossa dystopioita. Nyt vaihdetaan kelaa. Nyt kuvitellaan tulevaisuuden utopiaa!

Tulevaisuuden kuvittelu ja utopiointi ei ole ihan turhaa unelmointia ja haaveilua, vaan kuvittelemalla voimme osoittaa, että toisenlainen maailma ja tulevaisuus voi olla mahdollinen. On hyvä unelmoida, unelmat ja haaveet luotsaavat pyrkimyksiämme ja antava tulevaisuudelle suuntaa. Se riittää, että utopiamme tulevaisuudesta on selkeästi toisenlainen ja puhtaasti parempi kuin nykyhetkemme. Se, mikä tänään tuntuu mahdottomalta, on todennäköisesti jollain aikavälillä tulevaisuudessa mahdollista.

Aikahorisonttia on helpompi hahmottaa, kun miettii aikaa taaksepäin. Minkälainen maailma oli 1, 5 tai 50 vuotta sitten? Tulevaisuushorisontti muuttuu kiinnostavammaksi mitä pidemmälle tarkasteltavan ajankohdan siirtää esim. on eri asia miettiä ensi joulua kuin vaikka 10 tai 30 vuoden päähän tulevaisuuteen. 

Kun olet valinnut kuvittelemasi tulevaisuuden näkökulman ja aikajänteen, voit aloitta perehtymällä kuvitellun tulevaisuuteesi. Minkä osan tulevaisuutta valitsit? Miksi valitsit juuri tämän? Minkälaisia  näkökulmia siihen liittyy? Millainen nykytilaan on suhteessa kuvittelemaasi? Miten on päädytty nykytilaan ja miten päädytään kuvittelemaasi? Kaikki on mahdollista!

Keskustele toisten kanssa kuvittelemastasi tulevaisuudesta. Mitä muut ajattelivat siitä? Mikä siinä oli hyvää? Entä huonoa? Huomioiko tulevaisuutesi toiset ihmiset, eläimet, tulevat sukupolvet, miten on koko planeetan hyvinvoinnin kanssa? Nouseeko esille uusia näkökulmia, vaihtoehtoja tai mahdollisuuksia? Voisiko kuvitelmaasi muuttaa keskustelussa saamasi palautteen perusteella? Voisiko jokin asia olla toisin tai vielä paremmin?

Tee kuvitellusta tulevaisuudestasi, utopiasi - tulevaisuuden uutinen, etusivun lööppi tai posteri. Voit julkaista tekemäsi somessa ja liittää julkaisuun #agendaart2030utopia

Teosten kokemisen ja katsomisen sekä yhdessä keskustelun ohella ideoita ja apua mahdollisiin tulevaisuuksiin saat Sitran Megatrendi korteista. Niihin voit perehtyä tästä Sitran Megatrendi kortit.