Caracara Collective

Grown Home

2020

Finlandia-talo, Aalto Lounge

Kuvat: Dennis Konoi

Voimmeko kasvattaa kotimme, tai jopa kokonaisia kaupunkeja, kestävistä rakennusmateriaaleista jotka tuhoavat jätettä ja samalla tuottavat ruokaa ihmisille?

Grown Home - teos on kasvatettu sienirihmastosta, joka käyttää ravintonaan orgaanista jätettä sen sijaan, että kuluttaisi lisää luonnonvaroja. Kasvaessaan sienirihmasto sitoo jätteen kiinteäksi materiaaliksi joka on vahva ja biohajoava, ja jolla on erinomaiset eristys- sekä palonkestävyysominaisuudet.

Haluamme luoda tulevaisuuden, jossa materiaaleja ja ruokaa kasvatetaan paikallisesti. Jätettä tuottavat tahot kuten maanviljelijät voivat toimia suoraan sienimateriaalien kasvattajien kanssa, jotka sitten jakavat materiaaleja rakennus- ja pakkaustarpeisiin ja materiaalien tuottamia sieniä kauppoihin ja ravintoloihin.

Teos on vilkaisu kestävästä tulevaisuudesta, jossa ihmiskunta on palannut luonnonläheisyyteen ja kekseliäisyyteen. Kuka tahansa voisi kävellä lähimpään metsään, napata koriinsa sienen, ja alkaa sen avulla kasvattaa itselleen kotia, huonekaluja ja ruokaa.

Teos käsittelee YK Agenda 2030 tavoitteita 9 (Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja), 11 (Kestävät kaupungit ja yhteisöt), 12 (Vastuullista kuluttamista) sekä 2 (Ei nälkää).

Teos on kasvatettu käyttäen sienirihmaston kasvatusalustana sahanpurua ja rantaan ajautunutta kaislaa, sen sijaan, että se kuluttaisi lisää luonnonvaroja ja neitseellisiä raaka-aineita. Kasvaessaan sienirihmasto sitoo luonnon jätteen kiinteäksi materiaaliksi toimien orgaanisena liimana. Materiaalina sienirihmasto on vahva ja sillä on erinomaiset eristys- sekä palonkestävyysominaisuudet. Se on lupaava biohajoava vaihtoehto muovin ja öljypohjaisten materiaalien korvaamiseksi, ja sitä voi käyttää esimerkiksi pakkaus- ja rakennusalalla. Näin ollen teos vastaa Agenda 2030 tavoitteisiin 9 (Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja) sekä 12 (Vastuullista kuluttamista).


Teoksen voi ostaa kokonaisuudessaan, tai sen osia voi ostaa yksittäin. Tiedustelut Aleksi Vesaluomalta, hello@caracaracollective.com tai +358451187841

A SHORT FILM ABOUT FUNGI