Taiteilijaryhmä

Minna Impiö ja Mari Martikainen

You and I general store

Äänisuunnittelu Kaisa Sivonen

2011

Diakonissalaitoksen kirkko, 20.-23.10. klo 11-17 ja 25.10. klo 11-15

Kuvat: Uupi Tirronen

You and I general store rakentuu 10x10cm kokoisista puuvillalangasta virkatuista paloista, yli 5000 värjätystä neliöstä. Teos on installaatio, joka sisältää kokemuksellisen tilan, jota ympäröi äänimaisema. Palat ovat virkanneet Kenialaisen Karinden kylän naisten self-help ryhmä.

Teos on tehty alkuihmisen asuinpaikoilla, lähellä suurta hautavajoamaa ja sen ovat tehneet naiset. Teoksen teema on kollektiivinen muisti ja naiseus. Se miten ihmisen alitajuntaan ei kätkeydy vain henkilökohtaiset muistot, vaan se sisältää koko ihmiskunnan kehityksen henkisen perustan. Teoksen tekniikka on virkkaus ja se on virkattu samanlaisista paloista, millaisista myös meidän isoäitimme ja äitimme ovat tehneet päiväpeittoja. Teos on tehty Keniassa, jossa myös useat naiset osaavat virkata.

Teos koostuu punaisen eri sävyistä, väriskaala liukuu tummasta vaaleaan. Punainen väri on voimakas. Sitä on käytetty jo historian alkuaikoina luolamaaluksissa ja se liitettiin jo silloin elämään, rakkauteen kuin kuolemaankin.

Tavoite 1: Ei köyhyyttä

Teos on valmistettu käsityönä, niiden tekeminen onnistuu missä vain. Tarvitaan vain taitavat kädet ja materiaali. Käsityöt ovat tärkeä tulonlähde syrjäisellä maaseudulla, jossa pääelinkeino on maanviljelys.

Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo

Teoksen on valmistanut naisten perustama self-help ryhmä. Ryhmätoiminnalla on sosiaalisesti merkittävä rooli kylälle. Ryhmän naiset puhaltavat yhteen hiileen. Yhteiset tapaamiset on tilaisuus kuulumisien vaihtoon ja yhdessä oloon pois kodin arkiaskareista. Self-help ryhmät ovat myös säästöryhmiä, joista on mahdollista lainata rahaa tarpeen vaatiessa. Naisten saama tulo hyödyttää suoraan perheen hyvinvointia.

Tavoite 15: Maanpäällinen elämä

Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti päiväntasaajalla lisäten sään ääri-ilmiöitä. Aavikoituminen muuttaa maan viljelykelvottomaksi ja vaikuttaa ruoantuotantoon, mikä puolestaan aiheuttaa köyhyyttä ja turvattomuutta. Teokseen kuuluu pienimuotoinen metsitysprojekti, jossa Machakoksen alueen naisille Keniassa lahjoitetaan puuntaimia.

Teos on myytävänä: 

Mari Martikainen / +358 50 5322 562
Minna Impiö +358505932044
info@mifuko.fi