Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen

Valokuva: Henrik Andersson

Archipelago Science Fiction, 2011

Yhteistyössä Henrik Anderssonin kanssa

Animaatiot Antonia Ringbom

Teos esitetään ke-pe klo 11:30, 13:30, 15:30 ja la 11:30 ja 13.

Viitoittaako Tellervo Kalleisen & Oliver Kochta-Kalleisen Archipelago Science Fiction videoteos mahdollista tulevaisuuttamme?  Voit katsoa teoksen tästä Archipelago Science Fiction ja ke-pe klo 11:30, 13:30, 15:30 ja la 11:30 ja 13 Galleria Pihatossa.

Katso Tellervon ja Oliverin teos. Mitä teoksen nimi kertoo?  Mitä Agenda 2030 tavoitteita teos kuvaa, mitä teos kertoo tavoitteista?

Millaisen vaihtoehtoisen tulevaisuuden sinä kuvittelet? Ei ole välttämätöntä kuvitella uusiksi koko  maailmaa kerralla, pienikin osa riittää. Mitä kuviteltu tulevaisuus voi tuoda sinulle henkilökohtaisesti, suhteessa kouluun, kotiin, perustarpeisiin (vesi, ruoka, suoja, hoiva ja hoito, koulutus ja työ) tai miltä näyttää kuviteltu tulevaisuus lemmikkisi, asuinalueesi, puiston oravan tai Saana tunturin "silmin"? Näkökulma vaikuttaa tulevaisuuden kuvitteluun paljon.

Unohda tässä hetkessä olevat rajoitteet ja mahdottomuudet. Mieti mikä kaikki voisi olla mahdollista? Kirjoita ylös. Unohda rajoitteet hetkeksi ja ota sukellus utopiaan! Minkälaiset tulevaisuudet olisivat mahdollisia tai toivottavia? Minkälainen olisi sinun utopiasi?

Haaveellista suunnitelmaa, kaukaista ihanneyhteiskuntaa kutsutaan utopiaksi. Utopia on jotain mitä ei ole olemassa. Dystopia on taas utopian vastakohta, jokin "huono paikka - kauhukuva". Dystopiaa ei toivota tulevan todeksi. Meille tarjotaan usein elokuvien, kirjojen ja ihan päivän uutisten muodossa dystopioita. Nyt vaihdetaan kelaa. Nyt kuvitellaan tulevaisuuden utopiaa!

Tulevaisuuden kuvittelu ja utopiointi ei ole ihan turhaa unelmointia ja haaveilua, vaan kuvittelemalla voimme osoittaa, että toisenlainen maailma ja tulevaisuus voi olla mahdollinen. On hyvä unelmoida, unelmat ja haaveet luotsaavat pyrkimyksiämme ja antava tulevaisuudelle suuntaa. Se riittää, että utopiamme tulevaisuudesta on selkeästi toisenlainen ja puhtaasti parempi kuin nykyhetkemme. Se, mikä tänään tuntuu mahdottomalta, on todennäköisesti jollain aikavälillä tulevaisuudessa mahdollista.

Aikahorisonttia on helpompi hahmottaa, kun miettii aikaa taaksepäin. Minkälainen maailma oli 1, 5 tai 50 vuotta sitten? Tulevaisuushorisontti muuttuu kiinnostavammaksi mitä pidemmälle tarkasteltavan ajankohdan siirtää esim. on eri asia miettiä ensi joulua kuin vaikka 10 tai 30 vuoden päähän tulevaisuuteen. 

Kun olet valinnut kuvittelemasi tulevaisuuden näkökulman ja aikajänteen, voit aloitta perehtymällä kuvitellun tulevaisuuteesi. Minkä osan tulevaisuutta valitsit? Miksi valitsit juuri tämän? Minkälaisia näkökulmia siihen liittyy? Millainen nykytilaan on suhteessa kuvittelemaasi? Miten on päädytty nykytilaan ja miten päädytään kuvittelemaasi? Kaikki on mahdollista!

Keskustele toisten kanssa kuvittelemastasi tulevaisuudesta. Mitä muut ajattelivat siitä? Mikä siinä oli hyvää? Entä huonoa? Huomioiko tulevaisuutesi toiset ihmiset, eläimet, tulevat sukupolvet, miten on koko planeetan hyvinvoinnin kanssa? Nouseeko esille uusia näkökulmia, vaihtoehtoja tai mahdollisuuksia? Voisiko kuvitelmaasi muuttaa keskustelussa saamasi palautteen perusteella? Voisiko jokin asia olla toisin tai vielä paremmin?

Tee kuvitellusta tulevaisuudestasi, utopiasi - tulevaisuuden uutinen, etusivun lööppi tai posteri. Voit julkaista tekemäsi somessa ja liittää julkaisuun #agendaart2030utopia

Teosten kokemisen ja katsomisen sekä yhdessä keskustelun ohella ideoita ja apua mahdollisiin tulevaisuuksiin saat Sitran Megatrendi korteista. Niihin voit perehtyä tästä Sitran Megatrendi kortit.